top of page

Бъдещето във Видин... Ще се наложи да почака.


Видин ми е като Лас Вегас!

150 лева за половин квадрат на училищен покрив!

Община Видин отдава половин квадрат от покрива на училището в ромския квартал Нов път на търг за 150 лева без ДДС начална цена. Такава оферта е получил пернишки инвеститор, решил да доставя интернет в региона чрез иновативна технология.

Вихрен Матев е доставчик на интернет услуги и един от малкото предприемачи, решили да инвестират в най-бедния район на Европа. От 2015-та година фирмата, която притежава, Ай Ти Мания ЕООД, доставя безжичен фиксиран интернет в област Видин. Миналата година инвестира още в подобряването на интернет инфраструктурата в ромския квартал Нов път и се обръща към общината за съдействие за да му бъде осигурен половин квадратен метър площ от покрива на школото в квартала. Местната администрация обаче го праща на търг с решение на общинския съвет с цена определена от оценител 150 лева на месц или иначе казано - 300 лева за квадратен метър без ДДС!


Вихрен Матев - предприемач

"Абсолютно незаконно решение по любимия им ЗУТ (Закон за устройство на територията), който е неприложим в случая с AЙ ТИ МАНИЯ ЕООД. Сигурно такава цена на покрив няма и в търговската зона на Видин. А сигурно и в Лас Вегас. Ние подадохме жалба в Административния съд във Видин и се надяваме да излезе решение, че общинската администрация трябва да се произнесе по искането ни според приложимия в нашия случай закон за Електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура (ЗЕСМФИ), който вече специално създаден за решаването на подобни казуси и е приложим в нашия случаи".


Всъщност този закон е в сила от 2018-та година и категорично урежда правата между доставчиците на телекомуникационни услуги и собствениците на физическа инфраструктура.


Вихрен Матев - предприемач

"Този закон ни дава доста права, като доставчици, но най-важното е, че ни дава възможност да взимаме такива точки за достъп на цена, която стимулира развръщането на електронни съобщителни мрежи така, че да достигнат до всеки клиент, дори и в най-отдалечените точки на България. За да се постигне това, законодателят е определил, че дължимият наем е само за поддръжката на този половин квадратен метър, която сами се досещате, че не може да бъде 150 лева на месец".


Вихрен Матев не за първи път изпада подобна ситуация.


Вихрен Матев - предприемач

"В Перник имахме много такива казуси, в община Ново село имахме казус. Нещата се решиха, но беше дълго и болезнено. Един период в който се оказа, че не общините ни поучават нас, а ние им казваме как да влязат в релси, защото ЗУТ не е библия. Трябва да се прилагат и други закони".


В същото време по последни данни България дълбае стремглаво дъното по проникване на интернет в отдалечените от градовете населени места в Европа. Такава е и мисията на компанията на Вихрен, да свърже с интернет и най-затънтеното кътче.


Вихрен Матев - предприемач

"Това ми е първия досег с видинска Община. Но не се чувствам стимулиран като гледам как напълно некомпетентно се подхожда специално към моя случаи. Това е само за една точка. Представете си ако трябва да се изграждат 10-20 за какво става въпрос. И хората и бизнеса страдат от тази некомпетентност на администрацията. Не се чувстваме поощрени, даже напротив - затрудняват ни да си вършим работата".


И ако слогънът на компанията на Вихрен е "Бъдещето не може да чака", то във Видин се оказва, че

може и да почака. Или поне засега!

 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Basic Square